Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Itä-Suomen sairaanhoito - hoitoa odotusjonoon.

Olen ihaillut kauniita kevätkuvia kukkineen toisten blogeissa.

Meillä oli viisi päivää sitten tämän näköistä.
Nyt nämä lumet ovat sulaneet ja veivät paljon vanhaa lunta mukanaan.

Jäät alkavat myös sulaa vauhdilla. Viime vuonna päästiin mökille 23.4.!Mökille menosta en nyt tiedä. Minulle rakas ja läheinen ihminen sai vakavan sairaskohtauksen toissa yönä. Kävimme keskussairaalassa. Pikainen tutkimus ja kotiin.
Ei lääkkeitä, ei mitään, Soittele tänne, jos tulee lisää kohtauksia. Varmaankin kaukoparantavat puhelimessa!!
Odottele tutkimuksia kuukausia, kun kysyntä ja tarjonta (lääkärin sanomana) eivät kohtaa.
Puhui puuta heinää, suorastaan valehteli oireiden merkityksestä ja vakavuudesta. Käypä hoito suosituksissa, kun sanotaan aivan muuta. Tämä yhteiskunnan varoilla akateemisen koulutuksen saanut mikälie poliklinikan liukuhihnalääkäri oli varsinainen vitsiniekka, ehkä sirkus sopisi hänelle paremmin:-D

Kiellettiin jopa autolla tai mopolla ajo. Ja itse asiassa kaikki, missä mahdollinen  kohtauksien
aiheuttama tajuttomuus voi aiheuttaa ongelmia. Sänky on ainoa paikka, jossa kaatumista ei tapahdu kohtauksen yllättäessä, joten riski on joka paikassa varomisesta huolimatta.
Pitääkö tämä ottaa vitsinä, tällainen lääkärin käytös, kun siltä se jo kuullostaa???
Mahtaisiko ko lääkäri oman rakkaansa jättää tutkimatta ja hoitamatta, kun kohtausten syy ei edes ole selvillä? Jättäisikö odottamaan ja pelkäämään kohtauksia kuukausiksi?
Tästä asiasta uskallan lyödä vaikka vetoa. Lääkärien omat läheiset, eivät joudu odottamaan sairaana kuukausia tutkimuksiin pääsyä. Ja tämä akateemisesti sivistynyt ammattikunta kohtelee potilaitaan kuitenkin näin. Ei se haittaa, kun oma "lehmä ole ojassa". Kertooko tämä todellisestä älystä ja sivistyksestä? Siitä voidaan olla montaa eri mieltä!

Kuka ottaa vastuun, jos tapahtuu jotain peruuttamatonta?? Ei kukaan, se on vain voi voi, pitipä sattua pahasti :-O Valituksia ei kannata tehdä, koska niitä ei kukaan ehdi(halua) käsitellä. Tämäkin lain säätämä oikeus on täysi feikki !
Demokratia on tästä maasta kadonnut samalla tavalla, kuin oikeudenmukaisuus ja veromarkat;-)
Autetaan vain ulkomaille, annetaan sinne rahat ja jos jotain jää, niin mennään Natoon.
Sen jälkeen ei ole ongelmia mihin veromarkat laitetaan. Ne velvoitteet tulevat niin kalliiksi, että suomalaiset saavat maksaa kalliisti sen päätöksen seuraukset.

Julkinen sairaanhoito ei toimi enää millään tavalla. Liukuhihnalääkärit ovat ainoat joiden luo pääset, jos pääset ja se tarkoittaa sitä, ettei sinua tutkita, eikä hoideta kuukausiin!!
Itse odotan aikaa lääkärille( piti päästä olevinaan nopeasti), joka ei viimeksi meinannut löytää edes munasarjoja ultralla.
Sieltä se varmaan apu lohkeaa. Kaksi viikkoa olen jo odottanut aikaa, eikä mitään tietoa koska pääsen. Johtavan lääkärin mukaan jonot 8-9 viikkoa, mutta mitään niiden purkamiseksi nopeammin ei tehdä. Joten jos olet vakavasti sairas, voit varautua siihen, että et pääse ajoissa hoitoon, kun et pääse edes tutkimuksiin.
Ja jokainen vaiva on käytävä eri käynnillä. Lääkärit eivät hoida ja tutki kuin yhtä sairautta kerrallaan.

Vielä kuulee jonkun vitsiniekka poliitikon lohkaisevan termin hyvinvointivaltion säilyttämisestä.
Suomi ei ole ollut pitkään aikaan hyvinvointivaltio, muille kuin varakaille.
Köyhä voi vapaasti kuolla minne sattuu ja milloin sattuu, Varat laitetaan mieluummin ulkomaiden köyhille, kuin suomalaisille. Eihän varakas varakkaalta näytä, jos ei ole paljon köyhiä ympärillä.
Ja jos halutaan säästää yhteiskunnan varoja, ei pienituloisia kannata hoitaa, kuolkoot pois.
Ohjataan viimeisetkin eurot yksityisten lääkäriasemien palveluihin, joiden palveluihin pienituloinen ei kykene.

Säilytä sitten tällaisessa yhteiskunnassa optimismi ja usko ihmisen hyvyyteen.
Usko tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.
Ne ovat tänä päivänä pelkkiä sanoja, vitsejä, Mitään niin pahaa maapallo ei päällään kanna, kuin ahne ja itsekäs ihminen, joka sulkee silmänsä ja huutaa minulle , minulle ja minulle!
Ja se on vielä kaiken lisäksi hyve, kunnioitettava ominaisuus, olla ahne:-D
13 kommenttia:

 1. Kirjoituksessasi on paljon asiaa, mutta se mikä minua nyt huolestuttaa,mikä oli tuo kohtaus? Sillä se sanelee miten hoidetaan tai miten tutkitaan. Ekg.ssä näkyy muutokset kyllä herkästi ja jos päänalueen kohtauksista niitä on olemassa erilaisia,heti hoitoa vaativaa ja ns.ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä. Nuokin pitää jatkohoitaa ja syy selvitellä ja lääkitys päättää jos tarvetta sille on. Kai häneltä otettiin ekg? Otettiinko verikokeita?
  Vaikea ottaa mitään kantaa kun ei tietoa mikä se kohtaus oli. Mutta toivon että hän voi jo paremmin ja jotenkin jäi ajatus,että näitä ollut ennenkin hänellä??Tai mitä lääkettä hän käyttää,sekin kertoo jo paljon jo hoidettavissa olevista sairauksista jne.

  Se että lääkäri on epäpätevä, pitää ottaa yhteys potilasasiamieheen ja johtavaan hoitajaan, johtavaan lääkäriin tms. Viedä asiaa eteenpäin.Heilläkin on esimiehensä ellei se ylilääkäri ole pätevä hoitamaan asiaa hänellläkin on esimies.

  Ja tuli vielä mieleeni ,että kai sinä sait sen ajan sinne viikkojen päähän,sillä sehän pitäisi saada, vaikka se jono siellä kaukana onkin, olet siten jonossa jo. Kai sen sait?Erikoisairaanhoitoon on kai tuo hoitoon pääsy 6kk ja lääketieteelliseen 3kk?? Ellei nyt ihan ole muuttuneet.

  Harmittavia asioita jokatapaukessa ja ikävää, mutta vie asiaa eteenpäin, että saat selvityksen. Asioista pitää puhua ja kyseenalaistaa, siten saa äänensä kuuluviin ja voi vain tapahtua uudistuksia.

  Kaikkea hyvää teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther välittämisestäsi. Laitoin sinulle viestiä, kun en tänne voi laittaa ihan tarkkaa tietoa :-)
   Omaa aikaani en ole saanut vieläkään. En edes arviota koska se voisi olla :-)

   Poista
 2. Surullista ja järkyttävää olla huolissaan läheisestään, eikä saa mitään apua. Kymmenessä vuodessa on kaikki muuttunut täysin. Ennen meilläkin pääsi t-keskukseen muutamassa päivässä, nyt täälläkin jonot ovat monta viikkoa.
  Myös sinun tilanteestasi olen huolissani ja ihmeissäni. Miten noin pahoja päänsärkykohtauksia joutuu kärsimään ja kärsimään, eikä apua saa?

  Esther tuossa puhuu viisaasti, alan ammattilainen kun on, niin tietää, mitä pitäisi tapahtua. Ja tietäisi neuvoa vielä paremmin, jos tietäisi sairaudesta ja kohtauksesta enemmän.
  Minä en osaa muuta kuin ihmetellä ja yrittää lohduttaa, mutta täältä asti käsi ehtii jo kummasti jäähtyä, vaikka sen kuinka lämpimänä ojentaisi. Silti halaan ja lähetän voimia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Uuna haleista, en enää tiedä mitä teen.
   Tuntuu, että seinät kaatuvat päälle.
   Omista vaivoistani en jaksa enää välittää. Yhdentekevää. Ei tämä elämä sairaana enää niin hauskaa ole muutenkaan :-D
   Rakkaan läheisen asiat ei kuitenkaan ole yhdentekeviä,
   Tämä menee jo julman puolelle.
   En ole puhunut palturia, toisin kun tämä lääkäri meille teki. Väitti kohtausten vaarallisuudesta ihan muuta, kuin mitä on käypä hoito suositus. Siellä puhutaan 5min kestävästä kohtauksesta.kun ambulanssi on kutsuttava.
   Lääkäri puhui tunneista ja vähintään puoli tuntia kestävästä yhtäjaksoisesta kohtauksesta. Heillä on siis jopa valtuudet huijata potilasta :-) Ja vaikka ei olisi vaarallisesta vaivasta kyse, niin kyllä nukkuessa tuleva tajuttomuus- ja kouristuskohtaus pitäisi selvittää pikaisesti. Varsinkin kun potilaalla ei ole diagnoosia, eikä minkäälaista lääkitystä mihinkään.
   Sydämestäni toivon, että eilinen lääkäri näkisi tämän kirjoituksen ja tuntisi edes pienen omantunnon tuskan välinpitämättömyydestään, mutta sekin on varmaan turhaa. Tuskin sellaisella ihmisellä on edes välittämisen kykyä, omasta mielestään on varmaan toiminut oikein. Niinköhän toimisi oman rakkaan kohdalla? Epäilen.
   Mikäli tästä tulee läheiselleni jotain vahinkoa,nostamme aivan varmasti syytteen lääkäriä vastaan. Hän ei kuunnellut oikeasti potilasta.
   Osa lääkäreistä ei todellakaan näyttäisi olevan kutsumus ammatissa, nauttivat vain silkasta vallankäytön mahdollisuudesta.
   Lainatakseni taas kerran, nuorehkona vakavaan sairauteen menehtyneen toimittajan lausahdusta: PKSSK joutaisi maamerkiksi Pyhäselältä tuleville veneille :-)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. On se oikeesti pelottavaa. Ei pidä sairastua, eikä tulla vanhaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti pelottavaa. Hoitoon päästäkseen pitää olla paljon rahaa. Tutkimukset maksavat yksityisen kautta niin paljon, ettei tavan kulkijalla ole niihin varaa.

   Poista
 5. Näitä samoja asiota mietiskelin viimeviikolla yövuorossa juoksiessani.
  Kun ei aamuvuorossa ehdi kaikkea, eikä iltavuorossa, niin soitellaan sitten kelloa koko yö, jos saisi edes vähän huomiota. Kyllä se henkilökunta mitoitus olisi tehnyt hyvää moneen hoitopaikkaan.
  Voimien äärirajoilla vähän siellä sun täällä mennään.
  Tykkään vanhuksista ja ammatistani, mutta.. ehkä termari kahvimuki auttaa vähän seuraavissa yövuoroissa. Saan ainakin muutaman hörpyn juotua kuumana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhustyö on arvokasta työtä ja vaatii todella paljon jaksamista. On käsittämätöntä, että henkilökuntaa pidetään niin vähän. Päättäjät itse saavat aikanaan hyvää hoivaa rahoillaan, joten asia ei paina heidän mieltään
   .
   Olen kuullut ihan samaa joka paikassa, Henkilökunta on loppuun ajettu. Ja kaiken sen työn lisäksi on vielä paha mieli vanhusten vuoksi, kun ei ehdi tarpeeksi.

   Lääkäreillä olisi paljon sanavaltaa asioisssa, miksi he eivät vaikuta tähän enemmän, vaadi päättäjiltä?
   Tosin vastauksenkin tiedän, turhaa sitä edes mietin.
   Halutaan ajaa alas julkinen terveydenhoito ja tilalle yksityistäminen, johon valtion tuet.
   Ja kun pienituloisilla ei ole varaa maksaa kalliita vakuutuksia, he eivät sitten pääse enää minnekään hoitoon. Usa on siitä oivallinen esimerkki.

   Lapsilla hampaatkin hoitamatta! Sitäkö me halutaan?
   Äänestämisen pitäisi olla kansalaisvelvollisuus!

   Kunnioitan ammattikuntaasi ja heidän työtään. Tv-ohjelmiin pitäisi saada totuudenmukaisia ohjelmia vanhustenhoidon ja terveydenhoidon tilasta. Vaan eipä tule niitäkään, kun ei tule muistakaan aiheista kuin "valikoitua totuutta"
   Jaksamista sinulle arvokkaassa työssäsi :-)

   Poista
 6. Toivon sydämestäni, että saat apua läheisellesi pikasesti, jos on vielä sairaana. Nykyään pitää mennä aina uudelleen ja uudelleen lääkäriin samasta asiasta, ja valittaa niin kauan aikaa, että otetaan todesta.
  Itse olen kyllä ihme kyllä saanut apua sairauksiini aika piankin, mutta mullakin on sairauteni sen laatuisia, ettei niistä niin vain parane.
  Mutta voimahalaus sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka halista, olette ihania blogiystäviä :-) Ei ne oireet mihinkään hävinneet. Ovat kestäneet jo useamman vuoden, lisääntyen pikkuhiljaa. Ja nyt tämä rajumpi kohtaus.
   Olo ei ole ollut normaali sen kohtauksen jälkeen:-(
   Viime yön olin jo vähän kuuntelulla, kun illalla oli niin paljon oireita.

   Täällä Itä-Suomessa hoito on mitä sattuu.
   Iäkäs isäni odotti sydämen vuoksi aikaa holter-laitteen asentamista kuukauden, sairaalassa olon jälkeen.
   No tulosten piti tulla pian ja päätös asennetaanko tahdistin.
   Mitään ei kuulunut meni ainakin kuukausi. Soitti, niin hoitaja kertoi lausunnon tehdyn ja ihmetteli eikö ole ilmoitettu.
   Olivat unohtaneet!!!!!!!! Isällä oli ajokielto ja niin pitkään turhaan odotti. Ja tahdistintakaan ei laitettu, En tiedä onko vieläkään saanut sitä kirjettä, Pitääpä kysyä!
   Hyvä että olet saanut hoitoa :-)

   Poista