Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

lauantai 1. marraskuuta 2014

Gluteenitonta herkku leipää

Hei vaan

Viime yönä taas pakkanen. Aamulla 7.00 noin 3 astetta. Puolipilvistä.

Eilen leivoin glueenitonta leipää.
Tein samalla ohjeella, kuin teen sämpylöitä. Sovellan sitä tarpeen mukaan.

Taikina on aina melko löysää ja tarttuu käsiin. Työn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi päätin kokeilla, kuinka onnistuu pellille levitettynä, matalana rieskatyyppisenä.

Tein taikinan vielä hiukan löysempänä, kuin sämpylöihin.
Levitin taikinan kaurajauhojen avulla uunipellille.

Ripottelin hiukan kaurajauhoa leivän pinnalle. Pinnalle roiskuttelin myös hiukan oliiviöljyä, ruususuolaa, oreganoa, persiljaa. Paloittelin pituussuunnassa luumutomaatteja ja laitoin ne leivän pinnalle. Lopuksi emmental -raastetta.




Taikinaa riitti vielä pienempään pyöreään leipään.


Kohotin ne ja paistoin noin 250 asteessa kypsäksi.
Hyvin onnistui, joten näin teen uudelleen.
Mittaan aineet ja laitan ohjeen tänne.


Mies kyseli jo että mitä teen???
Nuorimies tuli yläkerrasta koneeltaan, kysellen mikä herkullinen täällä  tuoksuu?

Tämän tarjosin heti lämpimänä.


Hyvin maistui. Pizzan ja leivän välimuoto.
Ja mikä parasta, gluteeniton.
Ei gluteenittoman tarvitse olla ikävän ja pahan makuista ;-)

Nuorimies tuli uudelleen, myöhemmin kyselemään, vieläkö herkkua on?
No, kyllä sitä riitti ja teen pian uutta :-)


2 kommenttia:

  1. Minäkin teen usein rieskatyyppistä leipää, se on niin helppo tehdä ja näin leivästä ei tule liian kuivaa ja murentuvaa. Minulla on ongelmana vielä maitoallergia, joten joudun jättämään tuon herkullisen juuston pois. Se on kyllä harmi, mutta ei voi mitään.

    Kun käyn äitiäni katsomassa, matkalla on maanviljelijä, joka kasvattaa luomu kvinoaa. Sekin on hyvää rieskassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomattavasti on helpompaa kuin sämpylät. Tosin välillä maistuu paahdettu sämpyläkin. Laitan taikinaan usein porkkana,peruna tai naurismuusia, tai niiden sekoitusta. Tekee taikinan kiinteämmäksi.
      Ihmettelin kerran kuultuani, että Suomessa joku kasvattaa luomukvinoaa. Hieno juttu. Ostin sitä ja hyvää on. Käytän kvinoaa, chiaa, hirssiä,ym siemeniä,vaihtelevasti taikinoissa ja smoothieissa. Nyt laitoin kuorittuja kauranjyviä ja luomu kaurahiutaleita. Juustoja vatsani kestää. Käytän myös muita maitotuotteita, vaikka vatsani onkin eri mieltä ;-)

      Poista