Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

lauantai 11. lokakuuta 2014

Maahisen kolossa tuoksuu gluteenittomat sämpylät ja rahka-omenapiirakka.

Ja taas tuli leivottua. Tänään oli vuorossa gluteenittomat sämpylät.
Käytän taikinassa psylliumia tai ksantaania. Nyt laitoin puolet kumpaakin.
Luomukauraryynejä tai Puuppolan Aitokauranjyviä laitan turvotettuna taikinaan.

Tällä kertaa laitoin kuivahiivaa. Jauhoina tattari-, kaura- ja riisijauhoja.
Oliiviöljyä laitan myös taikinaan. Valkosipulin makua tuomaan puristin litran taikinaan kaksi isoa kynttä. Nesteestä puolet oli AB-piimää, loput vettä.

Tytär kertoi litistävänsä sämpylät mataliksi. Näin ne sopivat leivänpaahtimeen. Niin tein minäkin nyt.

Tässä sämpylät jäähtymässä risuvadilla, pyyhkeen sisässä. Eivät "kostu" risuvadissa.


Maistiasia piti saada heti miehen kanssa. ;-)


Omenapiirakkaa on myös tehnyt mieli, jo ties miten kauan. Happamia omenoita minulla ei ollut, vain todella maukkaita luomuomenoita. Eivät parhaita leivontaan, vaikka muuten aivan ihania.

Pakasteesta siis hiukan puolukkaa, sekaan luomuomena, purkillinen ananaskuutioita ja hiukan luomu kookoshiutaleita.

Pohja on netistä haettu ananastortun ohje (tyttären vinkki). Jauhot korvataan gluteenittomilla. Laitoin puolet riisi- ja puolet kaurajauhoa.

Sokeri on kookossokeria. Munia ja sokeria hiukan vatkasin, sekaan sulatettu voi, sekä jauhot leivinjauhoineen siivilän läpi.

Taikina voideltuun vuokaan ja päälle marjat,omena pilkottuna,kookoshiutaleet ja ananas.

Päälle rahkasta ja kermarahkasta tehty kuorrute.
Kuorrutteen maustoin muutamalla kahvilusikallisella kookossokeria (siitä ruskea väri), vaniljalla sekä lusikallisella lemoncurdia. Sekotin myös yhden kananmunan (ei välttämätön).

Taikinaan laitoin vain 1/2 dl kookossokeria.
Makuaisti ei kaipaa enää niin makeaa, kuin ennen,  Paistoin ananastortun ohjeiden mukaisesti.

Tein ahneuksissani taas kaksi. Ei epäilystäkään eikö tulisi syötyä :-)

Miniä pistäytyi kylässä pojan ja kummitytön kanssa. Hyvä, että oli kahvileipää.



Ruokaakin piti laittaa. Muusia luomuperunoista, -porkkanoista,-nauriista. Valmiiseen soseeseen hieman kermaa ja nokare voita.

Tein kokeeksi yksinkertaisen jauhelihataikinan, kananmunaa, reilusti mustapippuria, ruususuolaa ja kuivattua persiljaa. Jaoin sen isoiksi palloiksi, joiden sisään työnsin savuporojuustoa.

Pallojen päälle pyöritin ohuia porsaankylkisiivuja, päät alapuolelle.

Laitoin voideltuun vuokaan uuniin 175 asteeseen. Olivat uunissa ajan, joka meni juuresten kuorintaan, paloitteluun ja keittämiseen, sekä vatkaimella muusin tekoon.


Tämä oli lähinnä kokeilu. Naudan-, tai joku muu rasvaton liha sopisi hyvin pekoniviipaleiden ja juuston kera.

Hyvin maistui, joten koe uusitaan erilaisilla jauhelihoilla.

Nyt ei sada, joten ehdin ennen saunaa vielä hiomaan ulkona muutaman tuolin osan.

Mukavaa lauantai-iltaa toivottelee Maahisen kolon väki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti