Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Talvinen viikonloppu

Hrrr......olipa vilpoista!
Perun karvatonkoira Mimi ei pidä pakkasesta.
Ulkona tarpeilla käydään pikavauhdilla.

Viikonloppu tuli ja meni.
Perjantaina kovimmillaan pakkanen -34.

Eilen tehtiin hiukan lumitöitä pihalla, 
mutta kävelemässä en ole käynyt,
Syynä kova pakkanen ja päänsärky.
Sairas olo, joten joku virustauti yrittää....
Toivottavasti ei syksyn influenssa.

Nyt väliin ruoka-asiaa.
Olen aikaisemmin maininnutkin,
 että vähennän lihan syöntiä.

Syksystä saakka olen totutellut lihattomaan ruokavalioon.

Viimeksi söin jouluna hiukan kinkkua ja paistia.
Tarkoituksena kuitenkin jättää liha kokonaan pois.

Kalaa, kananmunia ja kasvivalkuaista syön
enkä lihaa enää kaipaakaan.

Kehittelen kasvispihvieni ohjetta ja kokeilen
uusia keinoja korvata liha.

Uudenvuoden aattona tortillojeni täytteeksi tuli
 täyte, jossa tomaatin, sipulien ym lisäksi halloumia ja kantarellituorejuustoa.
Täyte oli mielestäni parempi, kuin lihaa syöville tekemäni jauhelihatäyte.
Lihajalosteet, kuten leikkeleet, etovat jo hajullaankin.

Aamiaisella syön gluteenittomia sämpylöitä, 
tai tätä herkullista siemen"puuroa".

Ohjeen sain kauan sitten tyttäreltä.
Löytyy netistäkin useilta sivustoilta

Laitan illalla lasikulhoon chian siemeniä noin 3,5 rkl.
Pahvitetran kookosmaitoa.
Hiukan agave-siirappia ja vaniljaa.
Laitan kulhon peitettynä jääkaappiin yöksi.


Pakkasesta mustikoita ruokailijaa kohti 1-1,5 dl.
Päälle tätä chia-kookospuuroa ja mikäli makeutusta vielä haluaa,
agavesiirappia. 


Nam, hyvää on!
Laitan usein 2 pv annoksen turpoamaan.
Säilyy hyvin jääkaapissa peitettynä.


Muut marjat käyvät myös ja hedelmätkin.
Seuraavaksi aion maustaa puolukoilla ja kanelilla,
sekä kardemummalla. Odotan sen olevan hyvää.

Sämpylät teen itse.
Ennen tein gluteenittomia, jotka kohotin hiivalla.
Tytär kehoitti kokeilemaan ilman hiivaa.

Kehittelin reseptistäni vielä maukkaaman.
lisäämällä porkkansosetta ja keitettyä riisiä.

Riisiksi käy mikä tahansa, vaikka puuroriisi.
Keitän usein riisiä enemmän, kuin aterialla kuluu
ja käytän lopun sämpylöihin.
Mikäli keitettyä riisiä ei jemmassa ole,
keitän vedessä puuroriisiä.

Laitan riisit, porkkanasoseen, veden ja psylliumin, 
 isoon lasikulhoon turpoamaan.
Annan turvota ainakin pari tuntia, ja sen jälkeen alustan taikinan.
Jätän niin löysäksi, että nostelen taikinaa lusikalla jauhokulhoon.
Jauhojen kera pyöräytän sämpyläksi, jonka madallan melko matalaksi.

Kypsän sämpylän halkaisen. Paahdan leivänpaahtimella.
Toki voi lämmittää uunissakin, tai syödä sellaisenaan.
Pakastan ne leipomisen jälkeen sopiviin annospusseihin.

Otan vain päivän tarpeen kerrallaan.
Jauhoina käytän, tattaria, kauraa, hirssiä, maissia, 
milloin milläkin suhteella. En mittaa jauhoja, vaan 
lisään näppituntumalla.
Usein lisään myös Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta.

Nämä sämpylät eivät koske vatsaan,
kun ei hiivaa ole.


Pakkaspäivänä sämpylöiden kera, maistuu vihreistä linsseistä keitetty linssikeitto
Meillä syödään sen kanssa tzatsikia :-)

Ja niin kuin kuvasta näkyy, ei tarvitse edes hienoa kattausta,
maistuakseen taivaallisen hyvälle :-DD


Ja nyt kipin kapin juomaan pakuriteetä.
En halua sairastua :-/

Ihanaista sunnuntai-iltaa kaikille ✳

15 kommenttia:

  1. Minä olen unohtanut chian siemenet kasppiin. Otanpa esille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu siemenet käyttöön. Kookosmaito saa ne maistumaan ihanilta ja turpoavat mukavasti paksuksi puuroksi. Lisukkeet oman maun mukaan.

      Käytän chiaa myös vedessä turvotettuna, marjojen ja hedelmien, pähkinöiden,mantelien kera tehosekoittimessa soseutettuun raakapuuroon.
      Hyvää sekin. Ja jos ei pidä puurona, voi mehulla ohentaa juomaksi.

      Terveellistä alkavaa härkäviikkojaksoa :-)

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa ja erittäin terveelliselle. Itse syön vielä lihaa mutta vähenemään päin.
    Toivotaan että et saa sitä infulenssaa! Voi hyvin ja mukavaa viikkoa sinulle sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on. Huomasin nivelkipujenikin helpottavan hiukan, joten kaikki konstit on otettava käyttöön.
      Todellisuudessa päätökseen vaikutti eniten, kesäinen Siilinjärvellä käynti.

      Edessämme ajoi karja-auto. Eläinraukat olivat varmaan uupuneita matkasta ja helteestä ja vatsa kuralla.
      Autosta tuli karsea haju.

      Tuli ahdistava olo katsellessa kaltereilla varustettuja tuuletusluukkuja.
      Tunsin syyllisyyttä ja syvää häpeää.

      Mitä me teemmekään eläimillemme itsekkyytemme ja ahneutemme vuoksi.

      Tytär soitti samana iltana ja kertoi heidän ohittaneen karja-auton ja hänelle tulleen myös ahdistava ja syyllinen olo.

      Sattumaa, mutta silti uskon, että kaikella on tarkoitus. Ainakin silloin kun se jättää mieleen muutoshalun.

      Totta puhuen ruokamme on nyt maistuvampaa ja herkullisempaa. Uusia makuja, uusia tapoja tehdä.
      Kiitos Esther ystäväiseni ja oikein hyvää ja hyvävointista viikkoa <3



      Poista
    2. Minullekkin tuli tässä taannoin paha olo kun näin karjankuljetusauton! Aina kun alan paistamaan lihaa minä ajattelen että "pyydän anteeksi näiden eläinten teurastusta ja pyydän saada siunata tämän ruoan ja lisäksi kiitän niitä eläimiä kun ovat uhranneet ruumiinsa meidän ravinnoksemme." Taidan minäkikn pian alkaa vähentämään lihansyöntiä...

      Poista
    3. Niin, moni on sanonut minulle samaa.

      Se on jokaisen oma valinta, enkä halua syyllistää tai painostaa ketään. Olenhan itsekin syönyt lihaa.

      Lihan kulutusta olisi kuitenkin järkevää vähentää. Ja eläinten kohteluun, olosuhteisiin ja kuljetuksiin edelleenkin parannuksia.

      Jokainen tavallaan :-)

      Ihanaa alkavaa viikkoa Susanna <3

      Poista
  3. Nyt hauvaa ei palele :) Sulla on nyt niin hyvä ruokavalio että täytyy minunkin miettiä jotain vastaavaa. Kylmäpuurokin olisi varmaan hyvää ja sämpyläsi uskon erinomaisia. Tähän malliin vaan niin jospa vaivatkin karkkoaisivat. On teillä ollut hurja pakkanen, täällä kohosi 26 ja siinä oli jo minulle liikaa. Nyt on pakkanen laskenut ja luvataan lunta. Olin tänään kävelyllä ja sitten putsasin autoni lumen alta ja ympäriltä. Mukavaa tammikuista iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimillä on päällään minun huppari. Tosin on omiakin vaatteita. Fleece-haalari, tuuli/sadehaalari, mantteli jne, joita käytetään ulkoillessa.

      Terveyden vuoksi on kaikki konstit kokeilussa.
      Chiapuuro on niin hyvää, että käy vaikka jälkiruokana, tai välipalana. Ostan luomu Chiaa.
      Kookosmaito käy niillekin, jotka eivät voi käyttää maitotuotteita.
      Agavesiirappi on hitaasti verensokeria nostava, joten on makeutuksessa se ykkösvaihtoehto.

      Pakkanen oli kova, mutta niinhän se on välillä joka talvi täällä idässä.

      Täälläkin tuli lunta, mutta ei paksulti.

      Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Sisko ja väistele sujuvasti influenssaa :-)

      Poista
  4. OLipa herkullinen postaus!! Aika lailla samanlaista kuin täälläkin, mutta uuttakin oli, eli kiitos siitä.
    Chian siemenet ovat minulle uutta, mutta ilman muuta kokeilen. Kauraa en voi käyttää ja olen siksi etsinyt jotain, josta voisi tehdä kylmää puuroa.

    Maitotuotteita en voi käyttää, mutta onneksi on mantelimaito, kookos- ja soijakin, vaikka soijan maku ei oikein miellytä. Joissakin tuotteissa se on ihan hyvää.

    Juuri leivoin tänään rusinapullia itselleni. Pintaan pari omenasiivua antamaan mehevyyttä.

    Lihaa käytän tosi harvoin, paitsi kalaa ja broileriakin silloin tällöin. Broilerinkin haluaisin jättää pois, mutta joskus on kivaa tehdä jotain sellaista ruokaa, mitä voimme molemmat syödä. Minun vatsani tykkää kasviksista, mutta vaarin ei, siinäpä sitä on kokilla mietittävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chiapuuro on todella hyvää,ukkelikin tykkää:-) Kookosmaito on yllättävän hyvää myös ruoan kanssa ja mausteet vievät kookoksen maun ruoissa. Käytän sitä paljon.
      Sämpylöitä olen tehnyt ilman kaurajauhojakin. Porkkana ja riisi tekee niistä meheviä ja pehmeitä , kun hiivan tuoma kuohkeus uupuu.

      Rusinapullasi kuulostavat herkullisilta. Omenaviipaleet päällä, saa ne varmaan mehevimmiksi.

      Ikävää on tehdä kahta eri ruokaa. Harmi ettei vaarin vatsa kestä kasviksia. Onneksi broileri on paremmin sulavaa lihaa, vatsaystävällisempää.
      Kiitos Uuna kommentistasi ja mukavaa alkavaa viikkoa♡

      Poista
  5. Onpaa veikeän näköinen Mimi-hauveli, krapsutuksia hälle.
    Tarjolla on myös makoisan näköisiä ruoka-annoksia.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimi on veikeä ja riehuu välillä kuin nuori koira, vaikka ikään on noin 9v :-)
      Kiitos kommentistasi<3

      Poista
  6. Huii, 34 astetta!! Josko jo vähän teilläkin laskenut.
    Gluteenittomat reseptisi laitan visusti talteen. kookosmaitoa pitää kauppalistan lisätä, vai kävisköhän normimaito, kun sitä voin käyttää? Sämpylöitäkin pitää kokeilla. Lihan käyttöä olen myös vähentänyt,joskin en kokonaan lopetanut.
    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen laski meilläkin, tänä aamuna jo + puolella.
      Hmmm ...suosittelen kokeilemaan kookosmaidolla.
      On täyteläistä maultaan tässä puurossa.

      Tokihan siihen maitoakin voisi laittaa, mutta mausta en osaa ollenkaan sanoa.
      Olin yllättynyt kookosmaidon mausta ruokakäytössä kerman tilalle.

      Pelkäsin kookoksen maistuvan voimakkaasti ruuassa, mutta ei. Mausteet vievät sen makua ja ruoka maistuu ah... niin hyvälle.
      Chiaa olen käyttänyt jo vuosia, hyvää ja terveellistä. Samoin kuorittu hampunsiemen.

      Luonto tarjoaa omia "lääkkeitään", jotka eivät korvaa aina täysin oikeita, mutta omahoitona erinomaisia.
      Kiitos Millin kommentistasi ja mukavaa viikkoa <3

      Poista
  7. Kylmä sää kaiketi vaihtui teilläkin päin lauhaksi? Ei palele Miniä, eikä muitakaan. Toivottavastiet tullut kipeämmäksi.
    Ruokapuolen postausksessasi oli monipuolista kiinnostavaa. Siemeniä on minulla myös käytössä, enkä ole iso lihan ystävä. Joskus olin vuosikausia aivan ilma lihaa. Mitään ruokaraoitteita minulla ei ole, joten sinänsä helppoa. Ainoastaan mitään light- kevyttuotteita en käytä, en osta.

    VastaaPoista