Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Mummin vanha kahvimylly valokuvina ja lyijykynäpiirroksena.

Hei taas

Tämä on isän äidin kahvimylly. Mummi oli syntynyt 1899 ja tottunut juomaan kahvia, joka jauhettiin pavuista. Hän jauhoi itse kahvin tällä myllyllä.

Lapsena seurasimme usein mummin kahvinkeittoa. Kuinka hän ensin kaatoi kahvimyllyyn pavut ja sen jälkeen alkoi pyörittää kahvimyllyn kampea. Jauhettu kahvi valui pieneen laatikkoon, jonka sai vetämällä pois.

Saimme serkkujen kanssa kokeilla tätä riemua. Omat lapseni nuorinta lukuunottamatta, näkivät myös kahvinjauhamisen ja saivat kokeilla sitä.

Mummin mielestä valmiiksi jauhettu kahvi, ei ollut tarpeeksi tuoreen makuista.
Hyvää mummin keittämä kahvi olikin. Itse leivottua pullaa ja Hanna-tädin kakkuja saimme kahvin kera. Joskus oli mummin pullasta kuivattamia korppuja, joita oli mukavaa kastaa kahviin.

Juhlapäivinä oli paljon erilaisia kahvipöydän herkkuja tarjolla. Mummi oli ahkera ja taitava leipomaan. Kahvileipiä, piirakoita, erilaisia leipiä ja kukkoja hän leipoi usein.


Kahvimylly on vanha ja kulunut.
Mummi on jauhanut kahvia sillä ahkerasti.


Kahvimylly on vanhempieni kodissa koristeena ja muistona keittiön kaapin päällä.

Ja tässä piirustukseni kahvimyllystä.
Kokeilin nyt tyttären ja miehensä tuomia piirustuspapereita. Uskomaton ero.
Tämä paperi on pinnaltaan erilaista, kuin ne tavalliset halvat paperit, joihin olen piirtänyt.
Oli suorastaan nautinto piirtää tälle. 
Ei uskoisi mikä ero papereilla on,ennen kuin saa kokeilla hyvää sellaista.

Ainoa kiusa on se, että kuvaan piirustukset ja lataan koneelle.
Seuraavista kuvista huomaa, miten erilaisia niistä tulee kuvausasennon pikkuisenkin vaihtuessa.
Kaikkien kolmen kontrastia on hiukan lisätty.

4 kommenttia:

 1. Nyt tuli oma lapsuuteni mieleen. Minäkin olen nimittäin jauhanut mammalle kahvia lähes samanlaisessa kahvimyllyssä. Hieno ja harras tunnelma, sen muistan ja tuoksun.

  Piirustuksesi on tosi hieno. Hyvät muodot ja varjot. Tärkeää tällaisessa piirustuksessa on, että vastakkaiset sivut ovat samansuuntaiset. Olet onnistunut oikein hyvin.

  Paperilla on valtava ero, siitä olen puhunut vesivärien yhteydessä, niissä nimittäin paperi ratkaisee vielä enemmän kuin piirtäessä. Tavallinen paperi vain sekoittaa värit, eikä tee mitään hienoja valumia, Toisaalta hyvälle paperille saa muotoja paremmin, kuin tavalliselle sileälle paperille.
  Olipa hieno lahja, nyt pääsit koittamaan mikä ero voi olla välineillä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Uuna, äidin mummoa kutsuttiin myös mammaksi. Niin siellä Varsinais-Suomessa.
  Olen harjoitellut vesiväreillä samalle halvalle paperille. No harjoitellessa menettelee, kun vasta opettelen pensselin ja värien käyttöä. Mutta se ei todellakaan ole mikään ilo. Vaikka paperi oli vesiväreille, on se todella huonoa.
  Samoin lyijykynien kanssa.
  Katselin netistä jo vesivärejä. Taidan tilata vesivärit ja paperia.
  Täältä ei saa kirjakaupasta hyviä. Hiilikynät eivät olleet kaksisia, nämä uudet ovat paremmat.Samoin piirustukseen tarkoitetut lyijykynät. Kirjakaupan kyniä on vaikea jo teroittaa. Uutta kynää teroittaessa puulastu ei katkennut,vaan sain teroittaa kynän valmiiksi. Täältä ostetussa se murenee koko ajan. Ja terä katkeaa herkästi teroittaessa.
  No, paremmasta ei tiedä, ellei ole kokeillut.

  VastaaPoista
 3. Muistan myös mummullani ja nyt äidilläni olevan tuollaisen. Ja lapsena taisin sillä leikkiäkin. Upeasti olet piirtänyt, tasaista jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Esther. Hauskaa, että Teillä toisillakin on muistoja kahvimyllystä, tai millä nimellä sitä muualla kutsutaankaan.

   Poista