Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Lisää kasvisruokaako ?

Huomenta päivää

Joulukuu, huh miten aika rientää. Taitaa nämä nykyajan kellot käydä nopeammin ja vuorokaudet, olla lyhyempiä, kuin ennen :-) Vanha sananlasku, aika kuluu arvellessa, päivä päätä käännellessä, alkaa olla uhkaavasti totta.

Ulkona sataa lunta ja lämpö 3,3 astetta pakkasta. Jokohan nyt lumi pysyy maassa?

Joululeivonnaisia en ole vielä tehnyt, enkä paljon teekään. Torttuja ja pipareita, gluteenittomia leivonnaisia vähän. Ei niitä kukaan, jouluna edes jaksa syödä.

Laatikot, lantun ja porkkanan teen gluteenittomina. Porkkanalaatikkoon en laita riisiä, tai muutakaan ryyniä, vaan teen samaan tyyliin, kuin lanttulaatikon.
Rosollia pitää olla. Äidin (varsinaissuomalainen), mukana tullut jouluperinne.

Sienisalaatti on toinen vakioherkku. Samoin silli ja suolattu lohi. Muut herkut saattavat vaihdella aika paljonkin.
Kalaa (lohi) on yleensä tapaninpäivänä, mutta sekin vaihtelee.

Kinkkua ja kalkkunaa on meillä ollut joulupöydässä. Ja vielä paisti perunoiden kanssa.

Viime aikoina olen vakavasti miettinyt lihasta luopumista. Olen aina pitänyt liharuoista.
Nykyään mietin enemmän ja enemmän asian toista puolta. Eläimiä, jotka kasvatetaan meidän ravinnoksi. Ei tunnu kovin mukavalta.

Pidän eläimistä hyvin paljon, joten se on alkanut tuntua pahalta.
Ja kuinka paljon ruokaa pystyisimme tuottamaan, ellei lihaa syötäisi niin paljon.

Nykyään kaupoissa on jo niin paljon erilaisia kasviksia, pähkinöitä, manteleita, hedelmiä marjoja ym.
että kasvisruoan ei tarvitse olla ikävän makuista.
Meidän ruokavalioon on tullut pysyvästi mm linssikeitto. Siihen ei tule lihaa ja koko perhe pitää siitä.
Keitän sitä, joko vihreistä, tai punaisista linsseistä.

Linsseistä saa myös paljon muita herkullisia ruokia.
Sienet on toinen herkku. Gluteeniton sienipiirakka häviää meillä hetkessä lautaselta. Sienikeitto maistuu myös taivaalliselle.

Pelkkää perunamuusia teen harvoin. Yleensä siinä on enemmän lanttua tai naurista, porkkanaa, joskus kukkakaalia tai parsakaalia. Maistuvia keittoja syntyy myös ilman lihaa. Laatikkoruoat ovat hyviä myös.

Taidankin alkaa kokeilla, joka viikko yksi uusi kasvisruoka. Katson miten pitkälle pääsen ja mitä syntyy kasviksista. Maitotuotteet säilytän mukana ja kananmunan. Niillä pääsee jo pitkälle.

Kävin välillä täyttämässä lintujen ruokavaraston ulkona ja yritin kuvata lumisadetta. Ei onnistu.
Iltahämärässä valoa vasten se voisi onnistua, mutta ei nyt.

Ohikiitävää junaa vasten sade näyttää utuiselta, mutta lumihiutaleet ei näy.


No, ei se mitään. Lunta sataa ja sillä hyvä :-)

Lähden tänään kirpputorikierrokselle. Toivottavasti löydän kankaita ja ompelutarvikkeita :-)
2 kommenttia:

 1. Meillä on edelleen mustaa, mitä nyt sumetta on, ei muuta.

  Minä olen lähes kasvissyöjä, kalaa syön ja joskus broileria. Siitäkin haluaisin luopua kanojen olosuhteiden takia, mutta mies kaipaa vielä jotain lihaa. Kala on meille oikein herkkua ja se onkin terveellistä ja hyvää.

  Minulla on kaksi syytä käyttää paljon kasviksia, ensiksi en halua syödä eläimiä ja niiden käyttämä laiduntila antaisi paljon tilaa kasviksille, näin ruoka riittäisi maailmassa paremmin. Toinen syy on se, että niveleni särkevät liharuuasta, ne eivät vain tykkää siitä.

  Joskus joutuu keplottelemaan, etenkin kun itse tarvitsen vielä gluteenitonta ja maidotonta, siksi joskus teen kahta ruokaa.
  Olen yli 40 vuotta järjestänyt joulun perheelle, ennen mukana olivat vanhempieni lisäksi sisareni perheineen. Nyt kaksi viimeistä vuotta olemme olleet vanhimmantyttäreni luona ja minä saan jo huokaista. Oli se aina aika ruljanssi. ja nyt porukka on kasvanut niin paljon, että olemme vain me ja tyttäret perheineen. Äitikään ei enää viime vuonna lähtenyt, hän ei jaksa sitä touhua ja ääntä ja jalat eivät oikein kanna. Hänen luonaan käymme sitten joulupäivänä.

  Tämä sukuselvitys tähän nyt siksi, että toinen tyttäreni on kasvisyöjä, mutta toinen perheineen tykkää lihasta kovasti. Joulukinkkua on siis pöydässä tarjolla, koska he tykkäävät. Jokainen saa valita omat ratkaisunsa, eikä meillä siitä tehdä mitään numeroa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä että saat jo huokaista. Pääset joulusta vähän helpommalla.
  En minäkään enää sitä määrää leivo, laita ruokaa, tai siivoa, kuin ennen. Ei ole erityistä joulusiivousta enää.

  Lahjoja ei ole annettu vuosiin, kuin lapsille. Nyt nuorin on 20, joten lapset ovat kaikki aikuisia ja lapsenlapsia on vain yksi.
  Enemmänkin se joulu on meille hyvää ruokaa ja yhdessäoloa.

  Lihansyönti on asia josta haluaisin eroon, tai ainakin huomattavasti vähemmäksi. Pidän kyllä kovasti liharuoista, mutta koen sen itselleni tarpeettomaksi. Toki jokainen, sen päättää itse omalla kohdallaan,

  Ja koska muut haluavat syödä lihaa, toki sitä laitan. Nyt on vain oiva tilaisuus opetella syömään enemmän kasviksia, kun lapset ovat aikuisia. Mies on halukas myös vähentämään lihaa, joten yritän nyt tehdä enemmän niitä kasvisruokia.

  Sinulla on harmillisesti tuo maidoton ruokavalio. Gluteeniton on myös meillä tyttärillä, minun lisäkseni, joten se ei ole ongelma. varsinkin, kun käytän niitä maitotuotteita.

  Usean ruoan valmistaminen onkin jo sitten työläämpää.

  VastaaPoista