Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

lauantai 8. marraskuuta 2014

Pielisen säännöstely "torpattu" niin kuin odottaa saattoikin

Hei

Pikkupakkanen -3,8, lunta hiukan maassa, pilvistä.

Pielisen säännöstelystä ei sitten tule mitään.Se ei etene edes ympäristövaikutusten selvitykseen saakka. Sen osasi kyllä arvata etukäteen. Turhaan yrittivät Sotkamonkin ranta-alueiden asukkaat vaatia Talvivaaran päästöjen haittavaikutusten tutkintaa. Seli, seli selityksiä ;-)

Pohjois-Karjalan ely-keskus ei osallistu säännöstelyn ympäristövaikutusten arvioinin kustannuksiin. Valtio ei rahoita hanketta. Eikö haittavaikutuksia haluta tutkia? Onko mahdollista, ettei säännöstely toisikaan haittavaikutuksia? Ainoat, joille siitä olisi silloin haittaa, ovat energiantuotantoyhtiöt, jos veden juoksutusta ajoittain vähennettäisiin.

Hanke kaatui Ylä-Karjala -lehden(la 8.11.2014) mukaan,käytännössä Joensuun ja Kontiolahden vastustukseen. Myötämielisiä kuntia oli kolme, Juuka, Lieksa ja Nurmes. Hanke on niin kallis,etteivät nämä kolme kuntaa pysty rahoittamaan sitä ilman ely -keskusta.

Pikkukuntien pitäisi yksin tutkia säännöstelyn haittavaikutukset, vaikka mielestäni, se kuuluisi niille, jotka ylisuuresta veden juoksutuksesta hyötyvät

Kontiolahti ja Joensuu, eivät lehden mukaan, vastusta pelkkää järvisäännöstelyä. Eivät kuitenkaan halua osallistua ympäristövaikutusten arvioinnin kustannuksiin.

Eipä tietenkään. Heillä veden mataluus ja siitä johtuvat haitat, eivät oli niin suuria, kuin muilla kunnilla. Vedenpinnan korkeus mitataan ely-keskuksen toimesta varmaankin siellä, että saadaan aina se sama koomillinen 30cm alle keskiarvon ;-). Paskat siitä, mitä se on Pielisen pohjoisosissa, kun vain sinne vesi täältä virtaa. Oma etu, paras etu. Muista ei väliä.

Pielisen säätelmättömyyden haitat ovat pahimmat juuri Pielisen pohjoisosissa.
Järvisäätely ei kuulema tuo haittoja, mutta hankkeeseen liitetyn Pielisjoen lyhytaikaissäätelyn, pelätään tuovan haittoja Pielisjoen rannoille.
Lyhytaikaissäätö vaikuttaa voimayhtiöiden energiantuotantoon. Voimalaitokset eivät halua hankkeeseen mukaan, ellei siitä tule voimataloushyötyä. Ei liene vaikea arvata syytä;-)
Pitänee vaihtaa sähköntuottajaa sellaiseen, joka ottaa huomioon myös kansalaiset ja ympäristövaikutukset.

Ely-keskus ei rahoita hanketta, joka hyödyttää pelkkää virkistyskäyttöä. Elinkeinoelämän etu, on siis ainoa, jota ely-keskus hoitaa. Sen tehtäviin ei näköjään kuuluisi huomioida haittavaikutuksia pienille kunnille, matkailuelinkeinolle, virkistyskäytölle.
Näin kävi Talvivaarankin kanssa. Haittavaikutukset kiellettiin. Niitä ei alkuun muka vesistöille ollut. Karmea totuus paljastui kuitenkin lopulta. Ja korvauksia, todellisia korvauksia ei makseta. Ja pahinta, vesistöt ovat pahasti saastuneet.

Kuka tekee tutkimuksen, jolla selvitetään Pielisen vedenpinnan erittäin rajujen vaihteluiden vaikutukset? Vaihtelut, jotka eivät aiheudu luonnon omista olosuhteista, vaan veden ylisuuresta juoksutuksesta? Mitä haittoja se tuo?

Eikö sen tutkiminen, kuulu juuri ely-keskukselle.? Ja juoksutuksesta hyötyville energiayhtiöille?

Rantavedet ovat niin matalat, että ne ovat täynnä erilaisia leväkasvustoja. Veden alla olevat kivet, ovat rannassa uudenlaisten paksujen leväkerrosten peitossa. Rannat rehevöityvät kovalla vauhdilla.
Tämä ilmiö on tullut muutaman viime vuoden aikana.
Siitepölyaikaan rantavesi on paksujen,haisevien lauttojen peitossa. Ne eivät enää huuhtoudu, niin kuin aikaisemmin, veden vähyyden vuoksi.

Vesi vaahtosi syksyllä. pienelläkin tuulella. Rannoilla oli kuin kylpyvaahtoa isoina kasoina, kun olimme viimeistä kertaa syksyllä mökillä yötä. Koskaan aikaisemmin en ole sellaista vaahtomäärää nähnyt.

Mitä vähemmän vadissa on vettä, sitä likaisemmaksi se käytössä menee. Näin on Pielisenkin kanssa.

Mikäli luonnon haittavaikutusten valvonta, on vain ely-keskuksen varassa, näyttäisi olevan turha toivoa, että siellä ajatellaan kenenkään muun etua, kuin elinkeinoelämän.

Pikkukunnilla ja sen asukkailla ei ole mitään sanomista, edes omien rantavesiensä juoksutukseen.
Vaikka asumme ja omistamme Pielisen ranta-alueita, muut päättävät niiden kohtalon.ELY-keskukset luovat kestävää hyvinvointia
Tämä kuva on ely-keskuksen sivulta. Kuvan alla lukee: Vaikuta vesien hoitoon ja tulvariskien hallintaan. Kiitos hauskasta vitsistä.;-) Vaikuttaminen näyttäisi,edellisin perustein, olevan mahdotonta,
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti