Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

torstai 25. syyskuuta 2014

Valkea mustikka

Luonto kaikkine maisemineen, kasveineen ja eläimineen on aina yhtä ihmeellinen ja kiinnostava. 
Samoilen mielelläni metsässä. Metsä on minulle paikka, jossa rentoutuu, nollaa ajatuksensa ja saa uutta energiaa. 

Vitsailen usein, että kuulen kuinka metsä kutsuu. Toinen puoli totta, metsä kutsuu (houkuttaa) ihan oikeasti..sinne on vaan pakko mennä. Joka kerta siellä näkee jotain uutta ja kokee hyvän olon tunteen siitä tasapainoisesta ja levollisesta olosta, jonka siellä saan. Kiirettä siellä ei kannata pitää. Silloin jää näkemättä, kuulematta ja tuntematta paljon.

Olen lapsesta saakka viihtynyt metsissä ja järvellä ja siihen oli hyvät mahdollisuudet. Parhaimmat leikit syntyivät aina metsässä. 

Ei varmaan toimi tämäkään juttu läheskään kaikilla. Kaikilla ei ole sinne vetoa. Itselleni metsä ja luonto kokonaisuutena on äärettömän tärkeä.


Karu ja yksinkertainen on kaunista. Kivet, sammaleet ja syksyn värjäämät ruusunlehdet ovat todella kauniinta..

Sivusin karhunjälkiä -jutussani valkeita mustikoita. Etsin kuvia "arkistostani" ja löysin sellaisen, Kuvasin myös kasvupaikan, jossa ei mielestäni ollut mitään erilaista.
Joka vuosi siihen kuitenkin nousee noita valkeita mustikoita. Tänä vuonna en tosin käynyt katsomassa niitä.

Maku valkeissa mustikoissa on sama kuin sinisissäkin. Terveellisyydestä en tiedä, lieneekö tummaa heikompi. Valkeat mustikat ovat niin harvinaisia,että niitä tuskin on tutkittu mitenkään. Itsekin tiedän vain tämän yhden paikan. Marjan käytön kannalta olisi hauskaa, jos valkeita olisi enemmän. Mustikan väri on joskus ongelma leivonnaisissa, mutta valkeaa voisi laittaa vaikka täytekakkuun. Eikä värjäytyisi suu siniseksi ;-)

Alla olevassa kuvassa on valkean mustikan kasvupaikka. Melkoisen kuivan näköinen, ainakin kuvanottohetkellä,


Vadelmissa,siis villivadelmissa olen tavannut samanlaisen muunnoksen. Vuosia sitten vadelmia kerätessäni huomasin useita pehkoja, joissa kasvoi keltaisia vadelmia. Ja vadelmalle ne maistuivat siinä missä punaisetkin. Se muunnos lienee valkoista mustikkaa yleisempi. 

Hyviä luontoretkiä syksyn ruskan keskellä. Viihtykää luonnossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti