Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

maanantai 29. syyskuuta 2014

Pielisen vedenpinnan säännöstelykö kuin "Talvivaaran kaivoksen valvonta"

Ostimme kesämökkimme yli 10v sitten. Vesitilanne ei ensimmäisinä vuosina ollut näin surkea. Ainoastaan yhden syksyn muistan, jolloin vesi loppusyksystä laski hyvin vähiin.

Nykyään tilanne on lähes "tragikoominen". Ely- keskuksen antamissa tiedoissa ja todellisessa tilanteessa on oudon paljon eroavaisuuksia. Vedenkorkeutta verrataan pitkäaikaiseen keskiarvoon.
Tilastoissa näkyy myös max ja min, eli vertailuarvot ovat tilastoista todennettavissa, mutta.....

Tänä vuonna jäät lähtivät poikkeuksellisen aikaisin, jo huhtikuulla.
Vedenkorkeus oli noin laiturin pintalaudoituksen alla olevan lankun alareunaan. Eli vedenkorkeus oli jo silloin keskiarvoa huimasti alempana. Hieman se siitä nousi, mutta ei edes laiturin pinnan tasolle. Ja sen jälkeen vesitilanne onkin ollut yhtä huimaa laskusuuntaa. Kuva on otettu eilen 28.9.2014.

Alakuvassa venelaituri. Vene on kuvassa lankkujen päällä. Vettä ei ole kuin laikkuina veneen alla.
Parhaillaan vesi on yltänyt laiturin päälle. Nyt siihen ei ole koko kesänä päässyt nousemaan veneestä.
Aikaisempina kesinä laiturin viereen ajettiin huomattavasti isommalla veneellä, kuin mikä kuvassa on. Tavarat ja ihmiset nousivat veneestä laiturille. Nyt sekin on ollut mahdotonta koko kesän ajan. Keväisin vene kelluu kiinnitettynä, keula kuvassa näkyvän ruohikon kohdalla. Tänä vuonna ei päästy lähellekään, vaan venettä on pidetty lankkujen päällä. Lankkuja on siiretty viikottain.

Useana kesänä vesi on yltänyt jopa kaukana näkyvän laiturin päähän saakka. Isompi vene oli pakko myydä pois. Tänä kesänä sillä ei olisi päässyt kertaakaan mökkirantaan. Ja aikaisempina kesinä ajo sillä loppui viimeistään elokuulla, usein jo heinäkuun lopussa. Turhauttavaa särkeä kalliita veneitä kivikossa.

Vuosittainen vedenvaihtelu keväästä syksyyn on useinmiten pitkälti toista metriä. Aivan muuta kuin Ely-keskus ilmoittaa.

Tavarat on nyt purettava veneestä kivikon kautta uimalaiturille, Kyydissä olijat joutuvat myös kapuamaan kivien kautta laiturille. 

Pari kesää sitten, vesi ylettyi kuvassa näkyvän ison laiturin päälle. Laituri on porattu kiviin metalliruuveilla, mutta silloin jouduimme laittamaan lisäpainoja sen päälle.

Uimalaituri oli loppukesään asti kuivilla, koska vesi oli niin korkealla, ettei sitä voinut kiinnittää, ennen kuin loppukesällä.

Laituri on rakennettu täsmälleen samaan kohti,kuin edellisen omistajan rakentama laituri. Vedenpinta on ollut silloin keskimääräisesti todellakin korkeammalla. Hänellä lisälaituria ei ollut. 

Aikaisemmin vettä ylettyi hyvin nostamaan sankolla ison laiturin päästä, 

Kesällä rannat myös likaantuvat siitepölyn vuoksi pahemmin, kuin ennen. Poukamissa vesi on niin matalalla, etteivät aallot enää kunnolla huuhdo rantoja.

 Kuvassa näkyy keskikesän siitepölyraja kivikossa. Siitä on tultu huimasti alas.
Venelaiturin päässä on alempana oleva lisälaituri. Vesi ylsi keväällä sen päälle, nyt sekin on kuivilla. Laiturin paikkaa ei pysty arvioimaan. Kaksi laituria ja niiden lisälaiturit eivät riitä.

Mökille meno on kohta mahdotonta, kun kaikki laiturit ja niiden lisälaiturit ovat kuivilla. Veneen pohja paukkaa kiviin. Pielinen on erittäin kivikkoinen järvi, joten tilanne on enemmän, kuin hankala. Se on lähes sietämätön. Saareen on pakko mennä veneellä, joten konstit alkaa olla lopussa. Kivikon ulkoreunaan ei voi kelluvaa laituria laittaa, koska se lähtee ensimmäisen kovan ukkos- tai syysmyrskyn mukaan.

Ely-keskuksen syksyinen ilmoitus paikallislehdessä on kuin vitsi. Naureskelin kesän, että odotetaanhan syksyyn, kun Ely -keskus ilmoittaa jokavuotisen koomillisen lukeman.

Vedenpinta noin 30cm alle pitkäaikaisen keskiarvon. Ja näin luki taas kerran paikallislehdessä ;-) Sama lukema ilmoitettiin viime syksynä.

Veden korkeus on tällä hetkellä huomattavasti alempana, kuin viime syksynä, On ollut sitä koko kesän. Silti lukema oli sama.

Minun laskupäälläni ei mitenkään pääse samaan lopputulokseen. Kuinka vedevaihtelu voi olla senteissä sama, jos vedenpinnan vaihtelu ei ole lähellekään järvessä sama, ilmoitettuna ajankohtana???????

Missä mittaukset otetaan? Ja kuinka on mahdollista, että lukema on 30 cm alle pitkäaikaisen keskiarvon ja silti vedenpinta on joka vuosi eri tasolla. Näin meitä huijataan.

Äkkiseltään kuvittelisi Ely-keskuksen tehtäväksi, myös valvoa yhteisten luonnonvarojen järkevää käyttöä ja huomioimaan myös kansalaiset. Me maksamme verot, joilla koko systeemi pyörii.

Tilanne kummasti muistuttaa vedensäännöstelyn osalta Talvivaaran kaivoksen toiminnan valvontaa. Säännöstelyssä ei ole mitään tolkkua. Julkisuuteen annetaan jopa erilaista tietoa, kuin mitä todellisuus on. Kenen intressejä Ely -keskus valvoo?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti