Turinoita elämänmenosta, ihmettelyä luonnon ihanuudesta, itse tekemisen ilosta.

tiistai 30. syyskuuta 2014

Gluteeniton sienipiirakka kuivatuista orakkaista ja tateista

Eilinen sienipiirakka loppui aivan kesken :-)

Minulla on edellisen kesän kuivattuja sieniä purkeissa. Pitäisi käyttää ne johonkin, Tiiviissä purkeissa, pimeässä säilyvät kyllä hyvin. Pakasteessa ja kuivattuna, on tämän vuoden herkkutatteja. Ja on siellä pakasteessa jonkun verran myös haaparouskua.

Otin tällä kertaa purkillisen kuivattuja orakkaita ja toisen kuivattua punikkitattia. Punikkitatti tummuu säilöttäessä, mutta maku säilyy hyvänä. Piirakassa väri ei haittaa millään tavalla. Tosin ei se meillä haittaa muutenkaan. Suu maistaa paremmin, kuin silmät, vaikka silmät välittävätkin ruoan herkullisen ulkonäön.

Laitoin sienet veteen turpoamaan. Otin ne aamulla, mutta vielä parempi, jos laittaa jo illalla jääkaappiin turpoamaan.

Tatit            ja                 Orakkaat

Pohjaan en tänään laittanut rahkakermaa, vaan 2,5 dl rasvatonta AB -piimää. Vettä en myöskään laittanut. Kaadoin sienien liotusveden pois. Öljyä laitoin saman määrän eli 1 dl piirakkaa kohden.

Tein niitä ahneuksissani 2 kpl. Tarkoitus oli tehdä molemmista sienilaaduista omansa, mutta orakas on kuivattuna voimakkaan makuinen. Ajattelin tattien pehmittävän makua ja olinkin oikeassa.

Jauhoja (tattarijauhoa joka turpoaa käyttämistäni jauhoista eniten) laitoin hiukan enemmän,kuin eilen, koska piimä on ohuempaa kuin kermarahka.

Sienet käsittelin pannulla, kuten eiliset tuoreet. Kuivattuja ei tarvitse kypsentää yhtä kauan, kuin tuoreita. Mausteet laitoin pannulle yhtä aikaa rasvan kanssa. Tänään laitoin kahta piirakkaa varten kukkura teelusikallisen luomu kurkumaa ja mustapippuriakin hiukan enemmän. Timjami ja persilja sekaan samalla, kuin tuorejuustokin.

Päälle raastoin taas sitä Oltermannia, vaikka joku voimakkammpi juusto voisi käyvä myös hyvin. Tosin sienen makua ei saa peittää liian voimakkailla makuaromeilla. Sienipiirakan pitää maistua sienelle.

Kuvittelin etukäteen pohjan olevan nyt huonomman makuinen, koska käytin rasvatonta piimää.
Näin ei kuitenkaan ollut. Ja koska sienet ja mausteet maistuivat voimakkaammin, piirakka ei ollut ainakaan yhtään huonompaa kuin eilinen.


Nyt nolottaa jo tunnustaa, mikä ahmatti olen.
Siinä mennä hurahti toinen piirakka kokonaan, lounaaksi miehen kanssa. Tänään ei sitten tarvitsekaan muuta syödä, korkeintaan illalla hedelmää tai marjoja.
Ei kaduta silti, vaikka ahminkin. Oli se niin hyvää..;-D
Sienet on herkkua.

Olen yrittänyt hakea lisää harmaata matonkudetta, että saisin "jäkälä-mattoni" valmiiksi. Liike on suljettu remontin vuoksi. Mökille ei menty, kun sataa ja tuulee. Täytyy varmaan keksiä jotain muuta tekemistä. Etten vaan leivo ja syö. Tosin marjapiirakkaa tekisi mieli...........

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti